
 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Enrollment and Immigration Issues 
Can schools require proof of citizenship to attend? 

NO. Immigration or citizenship status is irrelevant to a student’s right to attend school. All 
children, including undocumented immigrants, have a constitutional right to attend school. 
Citizenship inquiries could violate that right by chilling undocumented students from attending 
school. Schools should not, under any circumstance, inquire into immigration status in a way 
that has the purpose or effect of chilling immigrants from attending or enrolling.  

Can schools require proof of residency in the appropriate school or district boundary? 

YES. A state or district may establish bona fide residency requirements and thus might require 
that all prospective students show some proof of residency. But schools must allow residency 
documentation, such as phone or utility bills, that do not elicit immigration status or chill 
undocumented students from attending school. And homeless students, as defined by the 
Federal McKinney-Vento Homeless Assistance Act, 42 U.S.C. §§ 11301 et seq., must not be 
required to furnish proof of residency within the district under any circumstance. Homeless 
children and youth have a federal legal right to enroll in school, even if their families cannot 
produce the documents establishing residency. 

What sorts of documentation should the school use to establish residency? 

Districts must permit parents to establish residency by providing a variety of documents as 
proof of residency and cannot require documents that would bar or chill undocumented 
students from attending. Such documents include: a telephone or utility bill, mortgage or lease 
document, parent affidavit, rent payment receipts, a copy of a money order made for payment 
of rent, or a letter from one of the parent’s employers. Schools cannot apply different residency 
requirements to immigrant students than they do to others.  

What documentation can schools use to establish that state or district age requirements are 
satisfied? 

Schools can use birth certificates to establish a student’s age, but such use must not unlawfully 
bar or discourage an undocumented student, a student whose parents are undocumented, or a 
homeless student from enrolling in and attending school. Schools should inform parents that 
alternatives to birth certificates are allowed, and allow alternative documentation of age such 
as a religious, hospital, or physician’s certificate showing date of birth; an entry in a family 
bible; an adoption record; an affidavit from a parent; a foreign birth certificate; previously 
verified school records; or any other documents permitted by law. Foreign-born students must 
not be barred from attending school.  

Should schools ask for students’ social security numbers? 

NO. Although schools are not categorically prohibited from collecting the social security 
numbers of prospective or current students by federal law, federal law does govern the 



 

 

disclosure of such numbers and requires that the confidentiality and security of the social 
security numbers must be safeguarded. See, e.g., Privacy Act of 1974, Pub. L. No. 93-579, § 7, 5 
U.S.C. § 552a (note). But schools cannot deny enrollment to a student for refusing to provide a 
social security number, and schools should make that fact known to our parents. 

If districts would like to use identifying numbers, they should consider creating a randomly 
selected number for each student. That way, social security numbers are secure and students 
that do not have such numbers are not chilled from attending school.  

Can the school district disclose information to immigration officials or others from a student’s 
education records without the consent of the student or a parent?  

RARELY. The Family Educational Rights and Privacy Act of 1974 (FERPA) generally prohibits 
school districts that receive Federal funds from the Department of Education from disclosing 
information in a student’s education records that alone or in combination with other 
information can identify that student, without the prior written consent of a parent or the 
student (if that student is 18 years of age or older or attends a postsecondary institution). See 
20 U.S.C. §1232g. In very rare circumstances that are almost never met, a school district may 
disclose information from a student’s education records without the student’s or parent’s 
consent.  

Should schools communicate enrollment procedures in languages other than English?  

YES. Title VI of the Civil Rights Act of 1964, 42 U.S.C. § 2000d, and the Equal Educational 
Opportunities Act, 20 U.S.C. § 1703 require a school district to meaningfully communicate 
material information about enrollment. As such, enrollment and other documents should be 
translated into languages other than English and schools should be able to respond to parents 
who do not speak English.  

Should schools proactively show immigrant parents and their children that their children are 
welcome in school?  

YES. School districts should proactively notify immigrant parents and communities about their 
rights to send their children to public school. Districts should engage in outreach to 
communities to inform parents that all students who are residents in the district are welcome 
to attend the district’s schools.  

Bullying and Harassment 
What should a student do if bullied or harassed by a classmate because of the student’s or 
family’s immigration status or because of the student’s or family’s religion?  

All students, regardless of national origin, immigration status, or religious background, have the 
right to an education free from bullying and harassment. Harassment and bullying should be 
reported to a teacher, a school administrator, or the school principal. If the bullying or 
harassment issue is not resolved at the school site and the district has adopted a policy similar 
to the NEA model policy, parents and students can use that policy procedure to ensure that the 
harassment is remedied and prevented. Otherwise, students should bring concerns to the 
district office. If the superintendent or other district administrators do not respond 



 

 

satisfactorily, students and their parents should voice concerns at the next meeting of your 
school board, if comfortable doing so. Students and their families should consult legal counsel if 
the harassment is not remedied or if future harassment is not prevented.  

What do I do if I see a student being bullied or harassed because of the student’s race, national 
origin, immigration status, or religion?  

In many instances, bullied or harassed students will not report the bullying or harassment. 
School staff are responsible for reporting all such incidents to the appropriate staff person 
(under the model policy above, the school administrator), even when the student doesn’t 
report the harassment. Be sure to follow up to ensure all proper steps have been taken to 
remedy and prevent the problem. Federal law prohibits retaliation against anyone for reporting 
illegal harassment or bullying. If an NEA member suffers retaliation for so reporting, contact 
your local NEA association.  

How should a parent, teacher, or student document incidents of bullying or harassment?  

Document what happened, if possible, with photos, video, audio, or written statements about 
the bullying or harassment, and make note of when the harassment was reported. Keep copies 
of any letters, emails, or written communication sent to the school and that the school sends in 
response. Log any phone calls or in-person meetings that occur with the school, and take notes 
if you can, of the date, time, and location of the meeting and what was said.  

What if the school fails to respond or takes insufficient action to stop the harassment or bullying 
or punishes the person who spoke out?  

The school is legally obligated to protect students from harassment and stop and prevent it. 
When a school fails to act, outside help may be needed. NEA members should consult their 
local NEA affiliate. Students and their families should consider seeking legal counsel.  

What can be done about cyberbullying of students? 

Cyberbullying, or the use of electronic communications and social media to bully or harass, can 
be an extension of face-to-face bullying at school. Cyberbullying allows bullies to harass 
students not just in school but out of school as well. When cyberbullying is an extension of 
school-based bullying or causes disruption to the educational environment, schools can and 
should take action to stop the cyberbullying and prevent future incidents.  

Do students have a First Amendment right to wear or display racially or religiously threatening 
images such as swastikas or confederate battle flags? 

NO. Students do not have a right to expression that deprives other students of equal 
educational opportunities.  Courts have uniformly recognized that displaying swastikas, 
confederate flags, and other racially intimidating symbols can and should be prohibited where 
they deprive other students of equal educational opportunities.  

Religious Expression in School 
Can students wear religious head coverings even when the school prohibits wearing hats? 



 

 

YES. Dress codes are not required but schools may enforce dress codes that ensure that 
students dress in a manner that, in addition to the following guidelines, takes into consideration 
the education environment, safety, health, and welfare of the student and others.  

Under all circumstances, staff and students shall have the right to wear clothes that are 
expressive of their religious traditions, customs, and beliefs. Consistent with that, staff and 
students have the right to wear yarmulkes, hijabs, headscarves, and other religiously influenced 
head or body coverings.  

A school’s dress code may not be more strictly enforced against religious students than other 
students. 

Are students barred from praying or expressing their religion in school? 

NO. Students have the right to express their religion with other students in settings, such as 
before or after school or during lunch breaks, where student expression is not restricted to 
school matters. Religious expression shall not be burdened more than any other personal 
expression. 

Consistent with this, religious messages on T-shirts and the like may not be singled out for 
suppression. Students may wear religious attire, such as, among other things, yarmulkes, hijabs, 
and head scarves, and students may not be forced to wear gym clothes that they regard, on 
religious grounds, as immodest.   

Can staff encourage students to engage in religious activities? 

NO. Students both have the right to be free from staff encouragement of religion and the right 
to express their own religious beliefs and traditions. 

Teachers and school administrators, when acting in those capacities, are representatives of the 
state, and, in those capacities, are themselves prohibited from encouraging or soliciting 
students for religious or anti-religious activity. When acting in their official capacities, staff may 
not engage in religious activities with their students. 

Education about the world’s religions, however, can and should be part of the curriculum.  

 


